BLOG Citește ultimele articole publicate!

Chirurgilor plasticieni le place să-și mai spună și “psihologi cu bisturiu”. Schimbarea pe care pacienții noștri și-o doresc  e, mai degrabă,  motivată de complexe strânse de-a lungul timpului și abia apoi de rațiuni estetice. Cel mai dificil este în cazul adolescenților, care sub presiunea modelelor pe care le văd în viața publică, își imaginează că o operație estetică e șansa lor de reușită în viață.

Ca părinte, mă bucur că sunt încă departe de perioada când fiica mea mă va întreba dacă este cazul să intervină asupra unui „defect” . Dar sunt sigur că printre voi se află și părinți ai căror copii devin din ce în ce mai conștienți de propriul fizic, de diferențele față de alții și care nu înțeleg că frumusețea umană este dată tocmai de faptul că nu arătăm toți la fel.

Îmi permit să vă sugerez  trei sfaturi simple legate de modul în care puteți aborda subiectul operațiilor estetice cu tinerii din jurul vostru.

  1. Aflați care este adevărata problemă

„Vorbești prostii!” – e cea mai simplă replică pe care adulții o dau tinerilor atunci când aceștia își fac curajul să își exprime dorința de a schimba ceva la fizicul lor. De multe ori, dorința de a-și face o operație vine din faptul că un coleg nătâng a găsit un pretext să-l ia peste picior. Sau o fată a fost refuzată la dans pentru că nu e la fel de voluptoasă ca și prietena ei. Aflați ce a provocat nemulțumirea și încercați să rezolvați cauza, nu efectul.

2.  Explicați-le efectele pe termen lung

În primul rând, explicați-le ce înseamnă o intervenție chirurgicală, faptul că presupune anumite riscuri, oricât ar fi ele de controlate. O operație nu e reversibilă, s-ar putea ca ceea ce-și doresc acum să nu mai corespundă cu ce își vor dori atunci când corpul și psihicul lor va atinge maturitatea.

  1. Programați-le o întâlnire cu medicul estetician

De cele mai multe ori, tinerii vor asculta mai atent sfaturile și explicațiile unui specialist, un om pe care nu-l cunosc dar căruia trebuie să-i accepte autoritatea.  În plus, argumentele pe care un chirurg le poate oferi sunt mult mai greu de combatut, indiferent dacă acesta le confirmă sau nu că schimbarea pe care și-o doresc este potrivită.  Chirurgul este cel mai în măsură să spună dacă operația se justifică și dacă corpul este pregătit pentru o intervenție. În 80% din cazuri, argumentele logice câștigă în fața dorințelor impulsive.

Rezumând, vorbiți cu copiii și prietenii voștri tineri. Ei vor să fie ascultați și, deși vi s-ar putea părea ciudat, vor să audă și ce avem noi, „oamenii mari”, de spus, atât timp cât îi luam în serios.