Orice operație estetică este precedată de o consultație, în urma căreia medicul află de ce își dorește pacientul intervenția și la ce rezultate se așteaptă. Unii visează la transformări radicale, pentru a avea trăsăturile unor celebrități, iar alții doresc să corecteze urmele lăsate de accidente sau malformații, pentru a avea o viață normală. Soluția, și pentru unii și pentru ceilalți, este chirurgia plastică.
Pentru un specialist din acest domeniu, o intervenție estetică reușită înseamnă să sculptezi trăsăturile, să corectezi imperfecțiunile, dar fără să te îndepărtezi de liniile naturale ale corpului. De multe ori, însă, pacienții au o altă percepție asupra lucrurilor și se așteaptă ca bisturiul să genereze înfățișarea imaginată de ei sau descoperită în revistele glossy. Problema care intervine aici nu este doar de ordin estetic, ci și medical. Atunci când așteptările pacienților nu corespund realității, ei dorindu-și, de exemplu, un nas identic cu al unei vedete sau implanturi prea mari, riscă nu doar să nu arate bine fizic, ci să își pună viața în pericol.
În cariera sa, orice chirurg plastician s-a confruntat cu o astfel de situație măcar o dată. Evident că misiunea noastră este să le explicăm pacienților de ce transformările pe care și le doresc nu sunt indicate, oferindu-le, în schimb, alte soluții, menite să le aducă, în cele din urmă, confortul fizic și psihic pe care îl caută. Când, însă, persoana rămâne neclintită și insistă asupra unor lucruri imposibil de realizat chiar și chirurgical sau care ar putea să îi pericliteze starea de sănătate, este datoria noastră să refuzăm intervenția. Sănătatea pacientului este mai presus de orice interese, fie ele și financiare!