BLOG Citește ultimele articole publicate!

Cunosc foarte bine realitățile românești și nu voi afirma niciodată că chirurgia estetică e ieftină. Tehnicile, materialele și aparatura folosită transformă acest domeniu al chirurgiei într-unul accesibil doar persoanelor cu venituri peste medie, sau necesită o anumită perioadă de economisire pentru cei care își doresc foarte mult o intervenție. Nici nu va fi vreodată ieftină. Oriunde în lume, costurile intervențiilor se stabilesc și în funcție de veniturile populației; aceeași operație poate costa dublu în SUA față de Asia.

Dar aici intervine și paradoxul. Tocmai pentru că veți cheltui foarte mulți bani, vă recomand să nu alegeți unde vă operați în funcție de preț. Nu cunosc tarifele colegilor mei, însă când un pacient îmi spune că aceeași intervenție și-ar realiza-o la „concurență” cu 10% mai ieftin curiozitatea mea nu e legată de preț, ci de cât de importantă este pentru respectiva persoană reușita operației. Prețul ar trebui să fie întotdeauna ultimul criteriu după care cineva își lasă sănătatea și viitorul în mâinile unui doctor.

Primul pas pe care ar trebui să îl faceți este să fiți sigur că medicul pe care l-ați ales are experiența necesară pe tipul de operație de care aveți nevoie. La fel ca în oricare domeniu, cei care spun  că le știu pe toate și le fac pe toate sunt precum “meșterii care le știu pe toate”. Și noi, medicii, suntem sau ar trebui să fim specializați pe un anumit domeniu – atunci când te focusezi pe o plajă mai îngustă de intervenții, reușești să aprofundezi mai bine cunoștințele și să fii mai stăpân pe ceea ce faci. Chiar dacă cererea este în creștere, nu voi face niciodată terapie laser, cel puțin nu până în momentul în care nu voi urma câteva cursuri de specializare pentru asta. Am investit peste zece ani din cariera mea pentru a mă specializa pe intervențiile la față, mâini și bust, și am certitudinea că sunt pregătit pentru orice gen de situații ar putea apărea.

Apoi, nu ezitați să intrați în detalii cât mai „tehnice”, chiar dacă vi se pare că nu stăpâniți domeniul. Este dreptul oricărui pacient să afle cu ce materiale operează medicul, de cele mai multe ori diferențele de preț pot veni de aici.  Vă alegeți mașina în funcție de marcă, specificații tehnice și siguranța pe care ți-o oferă, altfel toate au patru roți și un volan. De ce ați fi mai zgârciți când vine vorba de materiale de a căror calitate va depinde recuperarea și succesul pe termen lung al intervenției?

Medicul nu intră niciodată singur în operație, e important să aflați și cine sunt membrii echipei cu care lucrează. Expertiza lor este la fel de importantă ca și a chirurgului, operația nu este one man show.

Aflați totul despre recuperare. Tehnicile, materialele pe care un medic le folosește pot să prelungească sau să scurteze această perioadă. De aceea, ar trebui sa gândiți pragmatici. Practic, în perioada în care nu veți fi apți de muncă pierdeți bani. Și asta este o cheltuială care ar trebui luată în calcul. În plus, mulți dintre medici nu anunță din start costurile pentru toate consultațiile post-operatorii; e bine să știți care e pachetul complet de servicii de care beneficiați, ce se întâmplă în cazul apariției unei complicații postoperatorii etc.?

Iar după ce aveți toate aceste informații, vă turnați un pahar de vin, vă relaxați și încercați să vă imaginați cum va fi viața voastră după operație. Dacă îmi veți lua în calcul sfaturile, sunt sigur că experiența fi foarte bună.