BLOG Citește ultimele articole publicate!

Există în activitatea noastră, a medicilor plasticieni, un aspect despre care vorbim prea puțin, poate și fiindcă e greu să faci pe cineva care nu e direct implicat să înțeleagă. Ține, în principal, de relația cu fiecare pacient în parte și de cum reușești să intuiești lucrurile pe care, de cele mai multe ori, acesta nu vrea sau nu poate să le explice foarte clar: așteptările sale vizavi de viața lui de după intervenția chirurgicală.

Nimeni nu se trezește într-o dimineață și își spune: „de astăzi, nasul meu trebuie să fie mai mic”. Nemulțumirile față de propriul corp se acumulează în timp, de multe ori ele sunt impuse și de anturajul nostru, de standardele grupului nostru social, de pozitia noastră profesională. Bineînțeles, nu vorbim acum de malformații sau de situații generate de anumite boli. Ci doar de acele cazuri în care pacientul vrea să schimbe ceva la propriul fizic, în speranța că….Ei bine, de aici fraza poate fi continuată în atât de multe feluri, încât fiecare ar putea deveni o postare pe blog.

Obligația noastră, a medicilor, este să facem tot ce ne stă în putință pentru a rezolva cazul atât medical, cât și emoțional. Trecând peste expunerea riscurilor pe care orice intervenție chirurgicală le presupune, avem datoria să îi explicăm pacientului și riscurile pe care le pot genera așteptările nerealiste. Un fizic mai frumos este un fizic mai frumos. Nu crește durată de viața a unei căsnicii, nu îți asigură promovarea în funcția de CEO la locul de muncă, nu îți aduce admirația copiilor și dragostea lor necondiționată. Suntem mândri că ajutăm oamenii să se simtă mai bine și punem umărul la creșterea încrederii de sine, dar bazele pentru o viață fericită stau în altă parte.

Vă întrebați de ce unele persoane suferă regulat intervenții, deși nu părea a fi nimic în neregulă cu cele anterioare? Tocmai pentru că nevoile unor astfel de pacienți nu sunt neapărat din zona esteticului.

Și deși poate părea că sunt un pic nebun să scriu toate aceste lucruri, până la urmă, pentru un medic din mediul privat, un pacient este un pacient, nu un simplu client. O fac pentru că am foarte mult respect pentru pacienții mei. Și pentru femei, fiindcă, în principal, ele sunt cele mai predispuse să găsească false soluții la problemele lor.

Așa că, ori de câte ori veți citi statistici de genul „oamenii frumoși primesc slujbe mai bine plătite decât cei modești”, râdeți și gândiți-vă că voi meritați ce e mai bun! Eu, unul, cred asta despre fiecare dintre pacienții mei.