BLOG Citește ultimele articole publicate!

Ultima mea “sesiune de operații” în străinatate a avut loc acum câteva zile. La Viena, alături de profesorul Jacques Van Der Meulen, unde am avut câteva intervenții faciale foarte diverse, niciun caz nu a semănat cu celălalt. Printre pacienții mei s-au numărat și câțiva români.

Nu am putut să nu mă întreb de ce respectivii au optat să meargă până în capitala Austriei pentru o operație de care, cu siguranță, ar fi putut să beneficieze și în țară, la costuri mai mici.

Locațiile în sine nu sunt cu nimic mai spectaculoase decât clinicile private din țară, poate Radeztki Villa să fie o excepție prin arhitectura și atmosfera istorică. Dotările din sala de operație sunt foarte bune, dar nu e nimic din ce nu ai găsi acasă. Personalul medical e foarte bine pregătit, dar va trebui să ai un dialog cu el și poate nu toată lumea excelează într-o limbă de circulație internațională.

Nu cred că e foarte comod ca, imediat după o intervenție, să te urci în mașină sau în avion, la fel cum e imposibil să nu te gândești la cum vei fi urmărit post-operatoriu. Din fericire, pentru pacienții operați recent în Viena, eu sunt aici și pot apela oricând la mine.

Și atunci,de ce tot acest efort financiar și fizic?

Cred că trăim în continuare sub impresia că “dincolo” e mai bine. Ani de lupte cu sistemul de stat îi fac pe cei care au ajuns la un nivel de putere financiară să opteze aproape instantaneu pentru serviciile medicale din străinătate, fără să își mai pună măcar problema să caute o alternativă locală.

Cu siguranță nici noi, breasla medicilor, nu îi ajutăm foarte mult să-și regândească opțiunea. Unii medici, chiar și cei ajunși în practica privată, se comportă adesea la fel ca într-un spital de stat. Alții au strategii de marketing care par bizare. Uitați-vă cine sunt cei mai notorii medici plasticieni din România! Majoritatea sunt cei asociați cu operațiile făcute unor “vedete media”. Pentru unii a meritat aceste “bartere” (nu vă gândiți că sunt operații plătite). Dar sunt și cei care au ajuns să se plimbe pe la televiziuni ca să justifice isteriile vreunei starlete. Sau, în cel mai nefericit caz, au sfârșit în instanță, singurul loc unde își mai puteau repara reputația.

Avem multe de învățat, medicii despre cum să-și construiască o ofertă și pacienții despre cum să o cântărească. Până atunci, câștigă austriecii, turcii, francezii și toți cei care sunt mai organizați decât noi.