În copilărie, ori de câte ori se strica ceva în casă, părinții mei apelau la Nea Titi, un Leonardo da Vinci al reparațiilor. Indiferent dacă ne inundau vecinii, se strica mașina de tocat tocmai înainte de sarmalele de Crăciun sau se înfunda carburatorul, Nea Titi apărea în ușa apartamentului și declara zgomotos: „Facem să fie bine!”. Bineînțeles, aproape de fiecare dată, Nea Titi pleca după câteva ore de muncă intensă, lăsându-ne într-o ceață totală și cu problema mai complicată decât în starea inițială.
Dar personajul a rămas în mintea mea și mă gândesc mereu la el atunci când consult un pacient care dorește să repare rezultatele unei intervenții anterioare. De cele mai multe ori îmi dau seama că oamenii au acceptat o operație estetică exact ca și părinții mei reparațiile lui Nea Titi: fără să întrebe ce se va întâmpla, ce competențe are în problema respectivă, ce cazuri/reparații similare a mai avut.
Doar că în cazurile doctorilor „Facem să fie bine!” urmările sunt mult mai serioase, pentru că orice altă intervenție pe un organ deja operat nu înseamnă că iei lucrurile de la 0, e mult mai dificil de atât. Țesuturile sunt afectate, capacitatea de refacere a organismului e mult scăzută, practic nu mai lucrezi cu „materialul clientului” ci cu ce a mai rămas din el. De multe ori, în timpul unei a doua intervenții descoperi și detalii ce la un consult nu au fost vizibile, e suficient ca un țesut să nu fi fost corect suturat pe 1 mm ca întreaga strategie pe care ai gândit-o la începutul operației să necesite schimbări.
Uneori, din fericire cazurile sunt rare, nici nu mai poți interveni. Recent am avut în consultație o doamnă ce suferise o rinoplastie cu laser, iar rezultatul nu era deloc ce și-ar fi dorit cineva. Ar fi vrut să repete intervenția, măcar pentru a restabili buna funcționare a nasului, căci nu mai putea respira corect. Țesutul este atât de distrus încât nici măcar unul dintre cei mai buni chirurgi europeni în intervenții la nas, la care apelasem ca ultimă instanță, nu a acceptat cazul.
Insist, chiar dacă poate vorbesc în truisme. Sănătatea e cel mai de preț lucru pe care îl aveți. O intervenție plastică trebuie să îmbunătățească, nu să distrugă. Întrebați detalii, cereți referințe despre doctor, încercați să găsiți pacienți care au fost operați de același om. Aveți tot timpul să vă gândiți și dreptul să vă răzgândiți. Așa cum, atunci când vă luați prima mașină nouă, învățați totul despre viteze, consum și tot ce n-ați crezut vreodată că vă va interesa, faceți același lucru când e vorba de corpul vostru. Un medic inteligent și profesionist nu-și va pierde răbdarea și nu vă va spune niciodată, „Lăsați, doamnă, că facem să fie bine!”.