BLOG Citește ultimele articole publicate!

Sunt acaparate în fiecare minut al zilei de viața bebelușului, învață să funcționeze în regim de cazarmă condusă de un general care nu prea știe ce vrea, se adaptează constant și totuși reușesc să zâmbească: sunt proaspetele mămici, de ieri sau de azi, mereu cu aceleași griji. Zâmbesc, dar uneori, când aruncă în treacăt o privire în oglindă,  se întristează. E momentul în care realizează că corpul lor a trecut prin multiple transformări și că multe dintre schimbări nu le sunt deloc pe plac.

Apoi, dacă în cele 5 minute de repaos câștigate între două crize de plâns ale bebelușului vor să-și clătească mintea cu vreo revistă glossy, sigur vor constata că Kate Middleton arăta fantastic la doar 6 ore de când a născut, altă actriță a slăbit 30 de kilograme la doar două luni de la naștere, iar Cate Blanchett ia a treia nominalizare la Oscar și are timp să facă și cel de-al patrulea copil, arătând fantastic, bineînțeles.

Sâni lăsați, vergeturi, kilograme în plus, abdomen de bunică, pungi sub ochi de la nesomn – toate sunt pe lista de nemulțumiri pe care tinerele mame mi-o „înmânează” ori de câte ori au ocazia. Dar „sfântul bisturiu” are o soluție pentru fiecare dintre acestea, dacă e nevoie. Cu un pic de hotărâre și economii, orice problemă poate fi rezolvată în 2-3 ore de operație. Iar rezultatul artei chirurgicale poate să arate chiar mai bine decât originalul. Dar e nevoie?

Să nu fim ipocriți și poetici, femeile își doresc să fie frumoase chiar dacă sunt mame, chiar dacă prioritățile lor sunt acum îndreptate spre familie, chiar dacă abia apucă în unele zile să-și treacă pieptenele prin păr și mai au timp de machiaj doar la nunți și sindrofii.

Dar poate dacă le-am spune mai des că sunt frumoase chiar și dacă nu sunt perfecte, poate tinerele mame ar fi mult mai liniște și s-ar privi cu alți ochi în oglindă. Fericirea de a fi mamă ar înlocui îngrijorarea de a nu mai avea kilogramele dorite, cearcănele de sub ochi ar fi doar un semn că a mai trecut o noapte și lucrurile se îndreaptă spre bine. De cele mai multe ori, tinerele mame nici nu-și doresc să arate bine pentru ele însele, vor doar să scape de ochiul critic al celor din jur.

Iar, mai apoi, când lucrurile se așează, vor avea timp să judece la rece dacă defectele apărute în urma sarcinii le supără atât de tare încât să-și dorească o intervenție chirurgicală. Eu și colegii mei de breaslă suntem pregătiți atunci când și pacientul este pregătit.