BLOG Citește ultimele articole publicate!

„Mami, dar ce sâni mari ai!”

Detalii

TIMP LECTURĂ

5 min

CATEGORIA

Blog

AUTOR

Mihai Așchilian

SUBIECT

Sfatul Medicului

Statistic, cele mai multe femei apelează la o intervenție estetică după ce devin mame. Motivele sunt evidente și ușor de înțeles.

Însă ceea ce se întâmplă când ele revin acasă e la fel de interesant ca operația în sine. Dintr-o dată, mămica este expusă unui public curios să afle totul despre bandaje, vânătăi și alte urme ce apar imediat după intervenție.

Cum explici unui copil ce e o augmentare mamară sau rinoplastie și mai ales de ce mămica a avut nevoie de asta? E o întrebare pe care pacienta ar trebui să și-o pună înainte de intervenție și tot atunci să înceapă discuția cu copilul, dacă acesta are vârsta deja necesară să înțeleagă că mama va arăta diferit. Discuția e cu atât mai importantă dacă viitoarea operație va presupune o perioadă de recuperare mai lungă sau dacă urmele operației sunt vizibile imediat după.

Primul meu sfat este să nu mințiți. În România văd adesea, atât în familie cât și în școli, că evităm să abordăm liber orice subiect legat de trupul uman, funcționarea sau aspectul lui. Copiii aud până la vârste relativ înaintate povești cu berze și păsărele, ca părinți nu suntem învățați cum să vorbim cu ei despre subiecte mai sensibile.

Fiți sincere, însă respectați nivelul de înțelegere specific vârstei copilului atunci când oferiți detalii. Nu are niciun rost să-i explicați, de exemplu, trecerea de la cupă A la cupă B, dar e important să știe că mama nu va putea să-l ridice în brațe pentru câteva săptămâni.

Nu implicați copilul în perioada de spitalizare. Aceasta este de obicei foarte scurtă, doar 24, maxim 48 de ore, deci nu e nevoie să vă viziteze. N-o să înțeleagă nimic din tot contextul, mai degrabă aveți șanse să-l speriați decât să-l ajutați să înțeleagă ce se întâmplă.

Iar când ajungeți acasă, nu vă simțiți vinovate că, pentru o scurtă perioadă, nu veți funcționa la fel. Orice copil poate pricepe că nasul trebuie să rămână unde e chiar dacă e mai mare și mai umflat și că bandajele nu sunt eșarfe din care să facă rochiță la păpuși.

Iar dacă apare întrebarea „De ce ai făcut asta, mami?”…. aici vă las pe fiecare dintre voi să dați răspunsul, îl aveți deja din momentul în care ați luat decizia, trebuie doar să găsiți cuvintele potrivite.