BLOG Citește ultimele articole publicate!

Dacă vă așteptați la un răspuns direct la întrebarea „care este cel mai bun moment pentru o intervenție chirurgicală?”, ei bine, refuz să îl ofer. Unul dintre marile avantaje ale chirurgiei estetice este tocmai faptul ca decizia poate fi luată după o adâncă chibzuire și documentare. Viața pacientului nu depinde de aceasta și atunci graba nu poate decât să dăuneze.

Aud, însă, în jurul meu de prea multe ori judecăți de tipul „ce i-o fi trebuit și ăsteia la vârsta asta!” și simt nevoia să le încurajez pe toate doamnele sau domnișoarele care doresc să schimbe ceva în înfățișarea lor.

Anii petrecuți în străinătate m-au format nu doar ca medic, dar mi-au arătat și o altă viziune asupra vieții. În Europa Occidentală, oamenii încep să investească în ei în special în a doua jumătate a vieții. Se îmbracă mai bine, călătoresc mai mult, își descoperă hobbyuri și apelează chiar și la chirurgie estetică atunci când consideră că trupul nu a ținut pasul cu spiritul lor păstrat tânăr tocmai prin aceste „investiții”. La noi, lucrurile sunt exact invers. Ne trăim tinerețile de parcă viața s-ar sfârși la 30 de ani, vrem să fim frumoși, bine îmbrăcați și activi cât suntem tineri, apoi frumusețea este doar un detaliu. Dar de ce trebuie să considerăm că doar una dintre abordări este cea corectă?

Dorința de frumos ar trebui să ne însoțească întreaga viață. Recunosc, nici eu nu mă simt foarte confortabil când o tânără de 18 ani solicită o augmentare mamară. Medical, nu este nimic care să interzică o astfel de intervenție, corpul este matur, complet dezvoltat, poate suporta ușor operația iar recuperarea este foarte rapidă. Rolul meu este doar de a ghida respectiva pacientă astfel încăt atunci când ia decizia să fie sigură că nu este doar un moft dictat de circumstanțe sau anturaj.

Cât despre persoanele în vârstă, chiar cred că în momentul în care ai renunțat să îți mai dorești să arăți bine, ai renunțat și la o parte din respectul pe care îl dorești din partea celorlalți. Nu înseamnă că toți trebuie să apelăm la chirurgie, dar dacă există o dorință în acest sens, ea trebuie împlinită indiferent dacă avem 50, 60 sau 70 de ani. Sau 80, de ce nu? Setul de analize care se face înaintea unei operații este foarte complex, deci nimeni nu va risca o intervenție dacă starea de sănătate nu o permite.

Mi-ar plăcea să văd că pofta de viață nu cunoaște vârsta din buletin. Frumusețea nu este un lux la care să renunțăm, cu atât mai mult cu cât ea nu ține doar de modul în care arătăm. Iar dacă cineva se grăbește să ne judece pentru o falsă vanitate, lasați-l să o facă. Niciodată acest gen de comentarii nu vin din prea multă fericire și împlinire personală.