Chirurgii plasticieni sunt considerați sculptorii frumuseții; lor le revine misiunea de a armoniza trăsături, de a corecta imperfecțiuni, de a recupera tinerețea și de a le da pacienților șansa unei vieți mai bune. Ei pot schimba percepții, atât ale celor din jur, cât şi asupra propriei persoane, pot îmbunătăți considerabil starea de sănătate a pacienților și pot inova în beneficiul acestora. Chirurgia estetică nu mai este de mult un moft, într-o societate în care competitivitatea profesională este strâns legată de aspectul fizic, iar șansele unei cariere de succes depind, în mare măsură, de modul în care o persoană știe să își pună în valoare sau să își conserve frumusețea.
La fel cum le stă în putere să schimbe vieți, chirurgii plasticieni pot pune în pericol sănătatea pacienților, dacă nu își fac meseria cu responsabilitate. Paginile ziarelor abundă în imagini care dovedesc eșecul unor intervenții: fillere (acid hialuronic, botox etc.) folosite în exces, aspect nenatural al fizionomiei în urma unui lifting facial, augmentări mamare nereușite sau făcute pentru a corecta ptoza sânilor, liposucții care au dus chiar la decesul unor paciente. Practica ne arată că chirurgia plastică este o ramură a medicinii care aduce beneficii palpabile, dar care poate și amenința siguranța unui pacient. De aceea, este foarte important ca oamenii să ia în calcul o serie de criterii în funcție de care să își aleagă chirurgul pe mâna căruia se vor lăsa.
Chirurgia plastică este un domeniu în care medicina întâlnește esteticul, iar pentru a potența frumusețea unui om trebuie să nu uităm de decență, atât noi, specialiștii, cât și pacienții. Altfel, riscăm să populăm lumea cu oameni cu fețe de păpușă.