BLOG Citește ultimele articole publicate!

Vreau cel mai bun chirurg estetician pentru mine. Cum fac?

Detalii

TIMP LECTURĂ

5 min

CATEGORIA

Blog

AUTOR

Mihai Așchilian

SUBIECT

Sfatul Medicului

Google? Întreabă un prieten? Alegi din trei variante? Cum procedezi să fii sigur că atunci când ești pe masa de operație nu mai ai urme de îndoială? Păi, toate variantele de mai sus și un pic mai mult.

Vestea bună atunci când vine vorba de o intervenție estetică e că, de cele mai multe ori, ele nu sunt o urgență, iar asta îi dă pacientului timp să se poată documenta atât cât are nevoie pentru a fi liniștit. Vestea mai puțin bună, sau cel puțin una care nu vă ușurează munca, e că piața are o ofertă foarte generoasă, ceea ce poate întârzia decizia finală. Important e să alegi nu să fii ales, mai ales când vorbim de o primă intervenție.

Poți începe cu Google dacă nu ai nicio altă idee și să vezi cam care îți sunt opțiunile. Vei vedea întotdeauna că primele rânduri sunt ocupate de afișări plătite, dar nu e nimic neobișnuit. Cum spuneam, piața e aglomerată de oferte, e firesc ca și medicii să apeleze la promovare și marketing. Important e să nu te oprești doar la link-urile plătite și să cauți chirurgul cu cea mai bună experiență pe tipul de operație pe care ți-l dorești. Fă-ți o listă scurtă de 2-3 medici și programează-ți o consultație.

Față în față cu chirurgul, nu fii timid. Întreabă, descoase-l, cere detalii. Ca de exemplu, poți să-i ceri CV-ul, dar citește-l inteligent. În loc să numeri congresele la care a fost și unde nu știi cât a fost știință și cât a fost socializare cu alți colegi, mai bine vezi ce stadii practice a urmat, în ce clinici a operat, ce specialiști a avut alături de el în sala de operații. Întreabă-l pe ce gen de intervenții e specializat și dacă încearcă să te convingă că e cel mai bun în toate, renunță. Nimeni nu e cel mai bun la toate, de ce ar fi tocmai cel care va avea bisturiul în mână în timp ce tu ești anesteziat?

În timpul consultației trebui să afli pas cu pas toate etapele prin care vei trece. Dacă medicul nu are răbdare să ți le explice, nu va avea răbdare nici să acopere toate miciile detalii atât de importante în timpul și după operație. Un chirurg inteligent știe că nu-i fură nimeni meseria doar pentru că explică exact cum acționează, din contră, el preferă să-și pregătească pacienții. Iar asta înseamnă ca ei să fie pregătiți și de cele bune, și pentru cele rele. Chirurgia, chiar și estetică, implică riscuri, pacientul are dreptul să le cunoască pentru că și le asumă în momentul în care intră în sala de operație. Dacă vezi că la final de consultație „partea intunecată” nu a fost adusă în discuție, pleacă și nu mai privi în urmă.

La final, ia-ți timp de gândire măcar câteva zile. Dacă tot nu reușești să restrângi lista la un singur chirurg poți să începi să analizezi și partea financiară, însă asta ar trebui să fie doar etapa finală. Fiecare își stabilește tarifele pentru operație după propriile considerente, pacientul însă trebuie să știe costul total, iar asta înseamnă inclusiv consultații, eventuale medicații ce vor urma, ședințe de tratament sau orice impune operația. Un „mai vedem noi după” poate înseamna să plătești și cu 30% mai mult decât ți s-a părut scump la altcineva.

V-am ajutat? Sper. Dacă tot mai aveți întrebări, sunt simplu de găsit și nu e nevoie de Google pentru asta.