BLOG Citește ultimele articole publicate!

Șansa la o viață normală, recâștigată după o operație de reconstrucție nazală
În urma unui accident rutier, A. H., o adolescentă din Sibiu, a suferit un grav traumatism al nasului, episod ce a atras după sine 17 intervenții chirurgicale eșuate, realizate în România și Italia. Într-o singură zi, viața acestei tinere s-a schimbat radical. Din cauza nasului mutilat, a fost nevoită să se izoleze, iar șirul operațiilor nereușite nu a făcut decât să îi accentueze trauma psihică.

În 2011, tânăra de 17 ani a fost consultată de doctorul Mihai Așchilian, care i-a propus să o opereze la Marienhospital din Stuttgart, alături de profesorul Wolfgang Gubisch și doctorul Helmut Fisher, doi reputați specialiști ai Germaniei în reconstrucția nazală. La scurt timp, a urmat o intervenție de plasare a unui expander tisular și umplerea constantă a acestuia cu un ser fiziologic (lichid), pentru a obține cantitatea de piele necesară acoperirii întregii zone nazale. Perioada de pregătire preoperatorie a durat șapte luni, iar în 2012 a venit momentul intervenției propriu-zise.

La ora 9.00, cei trei medici au intrat în sala de operație. Reconstrucția nazală a presupus realizarea a patru intervenții: prelevarea unui cartilaj costal, care a fost acoperit ulterior cu lambou frontal și finisarea acestuia prin degresare. Această procedură complexă a durat zece ore, iar pacienta a rămas internată șapte zile. După trei săptămâni de la prima intervenție, a urmat încă una minoră, necesară pentru acoperirea structurilor reconstruite din cartilaj costal.

La șase luni de la operația realizată în Stuttgart, pacienta s-a putut privi din nou în oglindă. Ultima intervenție de reconstrucție nazală i-a oferit tinerei posibilitatea de a-și relua viața de dinainte de accident.