BLOG Citește ultimele articole publicate!

Reconstrucția mamară le redă pacientelor, mai ales celor care au supraviețuit unui cancer, încrederea în sine, le face să se simtă din nou femei. O mastectomie care nu este urmată de o operație de reconstrucție mamară provoacă traume psihice. Or, după o astfel de operație, femeile își pot relua cursul firesc al vieții, fără să poarte stigmatul unui handicap fizic.

Operația de reconstrucție mamară se poate realiza fie cu ajutorul unor proteze speciale, fie cu țesuturi proprii. Deși foarte des uzitată, procedura de reconstrucție cu proteze mamare se poate realiza folosind direct implantul sau un expander special conceput pentru țesuturi (tisular). Acesta este plasat sub muşchii pieptului, umflat gradual cu ser fiziologic, până când pielea este suficient de întinsă, iar expanderul poate fi înlocuit cu un implant permanent.

Cea de a doua tehnică de reconstrucție, cu țesuturi proprii, este realizată prin lipofilling sau transfer liber microchirurgical de țesuturi luate din zonele în care acestea sunt în exces (abdomen – DIEP, fese – SGAP, coapsa internă – TMG), pentru a crea un nou sân. Lamboul este grefat în zona sânului prin conectarea microchirurgicală a vaselor mamare sau din axilă.

În ambele cazuri, intervenția este urmată de reconstrucția areolei și a mamelonului, după ce sânul reconstituit s-a vindecat și s-a stabilizat în forma și poziția sa definitivă. Se reconstituie mai întâi mamelonul, iar apoi este reconstruită și areola printr-o grefă de piele (recoltată dintr-o zonă în care pielea este mai închisă la culoare) sau printr-un tatuaj artistic. Pentru ca rezultatul final să fie unul natural și armonios, chirurgul plastician trebuie să posede atât abilități de chirurg reconstructiv, cât și cunoștințe temeinice de chirurgie estetică.

Operația de reconstrucție mamară nu este un moft, este o necesitate pentru o femeie care a trecut prin drama unui cancer. Considerentele financiare nu ar trebui să fie criteriul după care o femeie apelează sau nu la o astfel de operație, de aceea, statul are obligația să se asigure că dreptul la o viață normală este respectat și în cazul pacientelor care au suferit o mastectomie.